Wat kost een tuinman?

Het tuinseizoen is volop bezig: veel mensen schakelen rond deze tijd een hovenier in voor tuinaanleg, tuinrenovatie of tuinonderhoud. Het voorjaar en de zomer zijn dan ook de drukste periodes voor tuinmannen. Wanneer je ook een tuinman wilt inschakelen voor tuinwerkzaamheden, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. In deze blog lees je het antwoord!

Wat kost een hovenier per uur?

Het gemiddelde uurtarief van een hovenier ligt tussen de €35,- en €70,-. Het uurloon van de tuinman hangt af van het soort tuinwerkzaamheden die je wilt laten uitvoeren. Voor het maken van een tuinontwerp betaal je gemiddeld tussen de €50,- en €70,- per uur en voor het aanleggen van een tuin tussen de €30,- en €40,-. 

 

Niet iedere hovenier werkt met een prijs per uur, maar met een vaste prijs per vierkante meter. Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €40,- en €70,- per m². Tuinaanleg kost gemiddeld €50,- tot €100,- per m². 

 

In de onderstaande tabel vind je meer gemiddelde prijzen per uur en per vierkante meter. 

 

Soort klus

Kosten per uur

Kosten per m²*

Tuinontwerp

€50,- tot €70,-

€40,- tot €70,-

Tuinaanleg

€30,- tot €40,-

€50,- tot €100,-

Tuinrenovatie

€40,-

€50,- tot €100,-

Tuinonderhoud

€35,- tot €50,-

€25,- tot €35,-

Bron: https://www.de10beste.nl/tuinmannen/ 

Waaruit bestaan de kosten van een tuinman?

De kosten van een tuinman bestaan uit verschillende onderdelen: de arbeidskosten, de materiaalkosten en de voorrijkosten. De arbeidskosten bepalen ongeveer 75% van de totaalprijs. Iedere tuinman bepaalt zelf het tarief: hierdoor verschillen de prijzen per hoveniersbedrijf.

 

De materiaalkosten zijn verantwoordelijk voor 20% van de totaalprijs. Onder de materiaalkosten valt het type beplanting, de bestrating en ook andere zaken zoals tuinverlichting en omheining. Eén van de voordelen is dat je zelf een grote invloed hebt op de materiaalkosten. Heb je een klein budget? Ga dan voor goedkope materialen of ga op zoek naar tweedehands materiaal. 

 

Tot slot zijn er nog voorrijkosten bij de prijs inbegrepen. Deze bepalen ongeveer 5% van de totaalprijs. Iedere tuinman rekent voorrijkosten: deze kosten worden berekend over de afstand tussen jou en de tuinman. Hoewel dit vaak een klein bedrag lijkt, kunnen deze kosten flink op lopen wanneer de afstand groter is of de klus langer duurt. Bespaar op de voorrijkosten door een tuinman uit de buurt te kiezen.