Wat is de beste tijd om in de tuin te werken?

Het hebben van een tuin is voor veel mensen een vereiste wanneer ze op zoek zijn naar een fijne plek om te wonen. Dat is ook wel logisch, want je kunt heerlijk bijkomen en vertoeven in een goed verzorgde tuin. Zo kun je in de zomer lekker bbq’en met vrienden en familie, heb je de mogelijkheid om je eigen groenten, fruit en andere gewassen te verbouwen en is het wetenschappelijk bewezen dat je stressniveau daalt wanneer je in de tuin werkt. Kortom, genoeg redenen om te kiezen voor het hebben van een tuin! Maar wat is de beste tijd om een tuin aan te leggen en waarom?

De verschillende tuinseizoenen

De lente & de zomer

Wanneer je een nieuw huis heb gekocht of simpelweg je tuin een make-over wilt geven is het handig om te weten wanneer je dit het beste kunt doen. De lente is vooralsnog de meest populaire tijd om in de tuin te werken. Het is dan niet te warm en niet te koud. Daarnaast schijnt de zon, waardoor de bloemen sneller in bloei staan en het aanzicht van de tuin een stuk vrolijker is. Echter, wanneer het te warm is heb je kans op verdamping waardoor er droogte ontstaat wat de meeste planten niet zullen overleven. Je zult daarom ook minstens 2x per dag moeten sproeien in de warme zomerdagen.

De herfst & de winter

Er zijn niet veel mensen die zin hebben om buiten in de tuin te werken in de koudere en regenachtige maanden van het jaar. Toch brengen deze maanden een aantal belangrijke voordelen met zich mee t.o.v. de populaire lente- en zomermaanden. Het is namelijk van augustus tot half oktober niet te koud om te planten en er is geen kans op verdamping. Naast het planten kun je je in deze maanden goed bezighouden met de volgende werkzaamheden:

  • Het doorspitten van de grond.
  • Opruimen van gevallen bladeren
  • Schoonmaken van de vijver.
  • Planten deels afknippen.
  • Tegels spuiten.
  • Bemesten van de borders.

Genoeg te doen dus in deze koude periode van het jaar. Daarnaast is het ook niet onbelangrijk om te weten dat er in de herfst- en wintermaanden vaak met kortingen gestrooid wordt bij verschillende tuincentra. Ook bieden veel hoveniersbedrijven hun diensten aan voor lagere prijzen. Simpelweg omdat er minder vraag is en zij toch hun agenda’s willen vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *