Rieten dak

Het is eindelijk weer wat beter weer in ons land. De zon maakt weer wat meer uren en de meeste mensen worden hier erg vrolijk van. Over de afgelopen winter mogen we echter niet echt klagen. Voor de mensen die niet van kou hadden is het geen slechte winter geweest. Natuurlijk heeft het een paar keer gesneeuwd en is het een aantal keer onder de nul graden geweest, maar het is zeker geen strenge winter geweest.
Dit houdt niet in dat we minder blij zijn om het zonnetje weer de hele dag te hebben. We hoeven namelijk niet elke ochtend meer te krabben en kunnen met wat minder dikkere kleding de straat weer op. Verder kunnen we weer lekker op het terras gaan zitten en genieten van een lekker biertje of wijntje. Sporten is ook iets wat we graag weer buiten doen. In de buitenlucht is het toch lekkerder sporter dan binnen. Veel mensen gaan graag hardlopen in de polder of pakken de fiets. Vooral ouderen mensen pakken in de warme lentes vaak de fiets en fietsen dan langs dorpen in de polders. Ze komen dan langs mooie oude molens en boerderijen. Veel van dit soort oude gebouwen zijn ouder dan 200 jaar. Ze functioneren tegenwoordig vaak als woning, maar sommige worden nog steeds gebruikt waarvoor ze vroeger zijn neergezet. De molens worden nog steeds gebruikt en de boerderijen worden nog steeds bewoond door boeren.
Veel van deze gebouwen zijn in het bezit van een rietendak. Het hoort wel bij dit soort woningen. Het is niet gek dat ze in die tijd voor deze daken kozen. Het materiaal was goedkoop en was makkelijk om aan te leggen. Het grote nadeel was dat het materiaal erg brandbaar was. Gelukkig hebben ze hier iets op gevonden en hoef je niet continu te letten op het onderhouden rieten dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *