Hoe leg je een vijver aan?

Zit jij eraan te denken om een vijver in de tuin te plaatsen? Dan staat er een behoorlijke klus op jou te wachten! Het aanleggen van een vijver is een arbeidsintensieve klus waar veel bij komt kijken. In dit artikel leggen wij jou uit wat de stappen zijn om zelf een vijver aan te leggen. Ben jij benieuwd hoe dit moet? Lees dan snel verder!

 

De voorbereidingen

Een vijver aanleggen hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je je maar goed voorbereid op de klus. Dit doe je door eerst af te vragen wat voor een soort vijver je wilt. Wil je een diepe vijver die in de grond gegraven is of heb je liever een hoge vijver, die op de grond staat?

 

Wanneer je hebt bepaald wat voor een soort vijver je wilt, is de volgende stap om deze te ontwerpen. Door te vijver te tekenen kun je rekening houden met de meest gemaakte fouten van vijvers aanleggen. Veel mensen houden namelijk geen rekening met de beplanting die in de vijver komt, maar ook met de begroeiing om de vijver heen.

 

Als je graag beplanting wilt in de vijver, is het van belang dat je rekening moet houden met het creëren van verschillende dieptes in de vijver. Waterplanten zijn namelijk actief op verschillende dieptes en kunnen niet goed leven als de vijver een diep gat is. Het beste moment om een vijver aan te leggen met beplanting is in het voorjaar. Als je dit in een ander seizoen doen, zullen de waterplanten de winter niet overleven.

 

Tot slot, zorg je ervoor dat er geen begroeiing in de buurt van de vijver staat. De wortels van bomen of planten zijn erg sterk en kunnen door de folie van de prikken. Op deze manier zal er een lekkage ontstaan die moeilijk te repareren is. 

 

Het graven van de vijver

Als het ontwerp klaar is en het terrein vrij is gemaakt van begroeiing, is het eindelijk tijd om de handen uit de mouwen te steken. Je kunt nu beginnen met het graven van de plateaus voor de waterplanten. Je werkt vanaf hier steeds meer naar het midden toe. Zorg ervoor dat je alle stappen meet en dat het waterpas ligt. Houd met het graven er ook rekening mee dat de bodem van de vijver 10 cm dieper wordt, dan de geplande diepte. Dit komt omdat er 20 cm aan substraat en eventueel vijveraarde geplaatst wordt. 

 

Nadat de vijver gegraven is, is de volgende stap het plaatsen van de vijverfolie. Voordat je de folie plaats, breng je beschermende laag aan van wit zand. Deze zandlaag zal het vijverfolie weerhouden van omhoog komen.

 

De vijver vullen

Ligt de folie klaar? Dan is het tijd om de vijverbodem te bedekken met substraat. Als de substraat eenmaal op de bodem ligt, kan de vijver gevuld worden! Om de vijver in goede staat te houden, plaat je een fonteinpomp in het water. De fonteinpomp zal ervoor zorgen dat het klimaat van de vijver in topconditie blijft. Zonder fonteinpomp zullen de planten en dieren het niet overleven in de vijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *