Een fruitboom planten of laten aanplanten

Fruitbomen zijn overal in de wereld zeer geliefd. Ze geven een frisse, groene tint aan de omgeving en de vruchten zijn zeer smakelijk. Een fruitboom is een must have voor iedereen die van tuinieren houdt. Bent u van plan om fruitbomen te kopen? Kies dan een betrouwbare leverancier, het liefst met een eigen kwekerij. Op Bomenbezorgen.nl vindt u veel informatie en verkooppunten van fruitbomen. Populaire soorten zijn de dwergfruitbomen maar ook de leifruitboom is ontzettend populair, met name voor de kleinere tuin.

Het planten van een fruitboom

Wanneer u een fruitboom gekocht heeft, is het belangrijk dat de omstandigheden om t groeien optimaal zijn. U wilt natuurlijk dat de boom zoveel mogelijk zonlicht krijgt en dat hij ook de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk dat u hem op de juiste plek en op het juiste moment plant. U kunt de fruitboom planten tussen maart en oktober. Wanneer de plant nog niet in de grond gezet is, moet men de wortels laten omringen door aarde, zodat de wortels niet uitdrogen. Men moet voor het planten een diepe put graven. Wanneer die put wat zanderig is, moet men er wat kunstmest en aarde in gooien. De uiteinden van de wortels moeten eerst afgesneden worden; die moeten zich vormen in de nieuwe grond. Na het inbrengen van de plant moet u de grond goed aanstampen. Ter bescherming tegen de vorst kunt u aan de voet van de boom compost, boomschors of stro neerleggen. Ook is het belangrijk dat onkruid wordt verwijderd.

Voortplanting fruitboom

Wanneer u wilt dat uw fruitboom ook daadwerkelijk vruchten geeft, is het aan te bevelen om er een andere fruitboom naast te zetten. Dit zorgt namelijk voor bevruchting. Wanneer u echt maar één fruitboom wilt met vruchten, dan kunt u ook kiezen voor zelf bevruchtende bomen.

Snoeitips voor fruitbomen

Wanneer u een fruitboom heeft, is het belangrijk dat u deze goed onderhoudt. Hierbij een aantal tips voor het snoeien van de fruitboom. Snoeien is erg belangrijk omdat takken die niet productief (meer) zijn, hierna geen voedingsstoffen meer krijgen. Deze takken moeten ongeveer op 10 cm van de stam verwijderd worden. Men moet naar binnen groeiende takken en naar beneden groeiende takken verwijderen. Bij takken met een splitsing moet een van de twee takken ook worden verwijderd.

Wanneer snoeien?

Het moment van snoeien verschilt per fruitboom. Bij pitvruchtbomen (appelbomen en perenbomen) kan er het beste gesnoeid worden in de periode van januari tot en met maart, bij droog weer met enkel vorst bij nacht. Steenvruchtbomen (pruimen-, perziken- en abrikozenbomen) kunnen het beste net na de bloei (in de lente) of vlak na de pluk snoeien(in de nazomer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *