Do’s en don’ts voor natuursteen!

Natuursteen is een steensoort die veel wordt gebruikt in het huis, bijvoorbeeld bij tegelvloeren, wanden en aanrechtbladen. Natuursteen is, zoals de naam het ook zegt, steen uit de natuur. Natuursteen kan wel miljoenen jaren oud zijn en heeft hierdoor een unieke uitstraling. Je hebt veel verschillende soorten natuursteen, denk maar aan marmer, graniet, kalksteen of leisteen. Er zit veel verschil in de soorten natuursteen, maar ze zijn geliefd door de kwaliteit en tijdloze uitstraling. Maar wat zijn nou do’s en don’ts bij het uitzoeken en hebben van natuursteen? Dat leggen wij hieronder uit.

Do: kies het juiste soort natuursteen bij jouw ruimte

Het is belangrijk om te kijken naar welk soort natuursteen je kiest bij de locatie en functie. Wil je het in de hal leggen, in de keuken of als trap? De functie en de locatie bepaald mede welke soort natuursteen geschikt is. De ene tegel krijg vuil weinig vat op, wat handig is in de keuken, maar in de badkamer wil je niet uitgeleiden dus moet het oppervlak wat stroever zijn. Buiten wil je niet dat er makkelijk groene aanslag op de tegels komt en wil je dus een compactere steen!

Do: kies het juiste formaat en legpatroon

Ben je op zoek naar een vloer? Als je tegels aan het uitzoeken bent, moet je een aantal dingen meenemen bij het uitzoeken. Welke sfeer wil je? Kies namelijk voor grote tegels voor een ruimtelijk en rustig effect! Wil je een knusse of intieme sfeer? Kies dan voor kleinere tegels. Hoe je ze legt is ook alles bepalend of je tegels tot zijn recht komen. Als je de tegels recht legt, zal het strak en modern ogen. Heb je een kleine ruimte en wil je dat deze optisch groter lijkt? Draai de tegel dan 45 graden!

Don’t: je eigen natuurstenen vloer leggen

Denk je dat je wel even zelf je eigen natuurstenen vloer kan leggen? Misschien verricht je wonderen, maar onderschat het niet! Doordat natuursteen uniek is en elke tegel anders kan je dit beter door een vakman laten leggen. Die zal overigens ook rekening houden met de eigenschappen van de steen.

Don’t: natuursteen reinigen met bijtende producten

Is het tijd voor een schoonmaakbeurt? Let op dat je bij natuursteen de juiste producten gebruikt voor het beste onderhoud van natuursteen. Gebruik geen bijtende schoonmaakproducten zoals chloor en antikalkmiddelen, die tasten de steen en de toplaag van het natuursteen aan. Gebruik reinigingsproducten speciaal voor natuursteen of gebruik alleen water en neutrale natuurzeep. Eens in de zoveel tijd kan er ook een was gebruikt worden. Die laat het weer glimmen en zal een afstoot laagje achterlaten tegen vuil.

Don’t: wacht niet te lang met herstellen van schade

Is er schade in je natuursteen? Wacht niet te lang met herstellen hiervan. Het kan met den duur alleen maar erger worden! Het repareren van natuursteen kan je beter ook aan een specialist overlaten die de juiste kennis en tools heeft. Zo heb jij weer jarenlang plezier van je natuursteen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *