De voordelen van een hond als huisdier

Dat het hebben van een huisdier de nodige gezelligheid met zich meebrengt, is niets nieuws. Honden, bijvoorbeeld, zijn echter niet alleen erg gezellig, maar brengen tevens nog veel meer voordelen met zich mee en zijn bevorderlijk voor je fysieke – en mentale gezondheid.

 

Waar honden gemiddeld zo’n drie tot vier ruimschootse wandelingen per dag nodig hebben en dit de nodige energie kan kosten, weegt het hebben van een trouwe viervoeter daar hoe dan ook tegenop.

 

Honden bieden steun

 

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar honden bieden steun. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het hebben van een huisdier gevoelens van eenzaamheid verkleint en dat het een hond het gezelligheids gehalte in huis aanzienlijk doet stijgen. Of je nu thuiskomt van een lange werkdag of een slechte date: je huisdier is er altijd voor je.

 

Stressverlichtend

 

Niet alleen bieden honden de nodige steun, zodat je er nooit alleen voorstaat, ook verlichten honden stress. Het aaien van een hond kan angstgevoelens verminderen en zorgen voor een gevoel van innerlijke ontspanning. Niet voor niets is het dan ook zo dat honden regelmatig als hulphond worden ingezet – en hoewel jij die misschien niet per se nodig hoeft te hebben, kan het hebben van een hond je alsnog veel bieden.

 

Je blijft in beweging

 

Hoe voor de hand liggend ook: honden zorgen ervoor dat je actiever wordt. Een hond moet nu eenmaal uitgelaten worden, waardoor ook jij de deur uit moet voor een fijne wandeling. Dit is dus niet alleen goed voor je viervoeter, maar ook voor jou en je fysieke – en mentale welgesteldheid. Uit onderzoek is overigens gebleken dat hondeneigenaren ook naast de dagelijkse wandelingen met hun viervoeter meer bewegen dan mensen zonder huisdier, want wie goed doet, goed ontmoet.

 

Verantwoordelijkheidsgevoel

 

Honden zorgen voor een verantwoordelijkheidsgevoel. Het zorgen voor een hond brengt hoe dan ook een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. Zo moet je hem of haar op vaste tijdstippen eten geven, uitlaten en voorzien van water, maar verwacht een hond ook dat jij, als baasje, hem van de nodige aandacht voorziet. Niet alleen jij kan hier van leren, maar ook je kinderen zullen hier een groter verantwoordelijkheidsgevoel van ontwikkelen, omdat ze zien wat een levend wezen zoal nodig heeft en vergt. Kinderen die een sterke verbondenheid met hun huisdieren voelen, zijn vaak ook nog eens socialer en meer verbonden met hun omgeving, waardoor je hond ook daardoor een groot voordeel met zich meebrengt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *