De laurierfamilie, bestaat uit een geslacht van bomen, die van oorsprong voorkomen rondom het Middellandse Zeegebied. De groenblijvende struiken hebben ovaalvormig blad, wat een beetje leerachtig aanvoelt. De groenachtig-wit gekleurde bloemen zijn klein en ruiken erg sterk. De vrouwelijke bloem ontwikkeld vruchten en de mannelijke draagt talrijke meeldraden. De laurier is dus tweehuizig. Duiven zijn gek op de eivormige bessen die, wanneer ze rijp zijn, een zwarte tint hebben. De duif helpt mee om de zaden te verspreiden.
Populaire haagplant
De Laurier Otto Luyken kan de maximale hoogte van 1.25 meter bereiken en is zeer in trek als haagplant. Deze wintergroene laurier heeft een compacte groei en donkergroen blad wat mooi glanst. Slaat aan in elke grondsoort en heeft het in de zon maar ook in de schaduw naar zijn zin. De sterk geurende bloemen komen tot volle bloei in de lente. Het is verrassend dat deze Otto Luyken ook in de herfstmaanden zijn bloemenpracht laat zien. Daarna vormen zich besjes aan deze populaire struik. Omdat de Otto niet veel hoger wordt dan 1.25 meter is het een gewilde haagplant en geschikt voor een lage heg tot 1 meter. Snoeien is dan ook maar twee keer per jaar nodig om zijn vorm te behouden.
Geschiedenis Laurier Otto Luyken
De naam Otto Luyken die deze laurier kreeg, is afkomstig van de directeur die de Hesse boomkwekerij in zijn bezit had. Deze Otto werd geboren in Duitsland waar hij zijn boomkwekerij runde en de laurier tot de Otto Luyken Laurier heeft gekweekt. Het sterfjaar van deze man was 1953. Ook het jaar dat zijn laurier op de markt verscheen. Deze struik werd al snel populair en werd vanaf de vijftiger jaren veelvuldig als haag gebruikt.
Water geven aan nieuw geplantte hagen
Efficiënt een net geplantte haag water geven, gebeurt met een gieter of met een tuinslang. Op deze manier ga je zuinig met water om. Hagen die net zijn gepoot kunnen vooral in de wat drogere periodes een keer of 3 per week water nodig hebben.
Tips watergeven
Wanneer de bovenlaag van de aarde nog droog is kan deze eronder wel vochtig zijn. Check dit regelmatig. Sproeien hoeft dan niet direct plaats te vinden.
Water geven kan het beste in de avond gebeuren wanneer de zon bijna onder gaat. Water verdampt dan niet zo snel en wordt beter door de wortels opgenomen.
Het is beter om de tuinsproeier een aantal malen per week wat langer aan te laten staan dan elke dag een klein beetje water te geven. Het water dringt dieper in de gronden is beter voor het wortelgestel.
Rondom de haag kan een geul worden gegraven die als een soort dijkje fungeert. Water loopt dan niet zo snel weg. Een mulchlaag tussen de planten voorkomt dat de aarde uitdroogt. Grasmaaisel of houtsnippers zijn prima te gebruiken als bodembedekker.
Snoeien
De Laurier Otto Luyken hoeft niet vaak te worden gesnoeid. Na de bloei in het voorjaar is de beste periode. Probeer de haag in vorm te houden door tijdens de eerste snelle groei te snoeien. Het voorjaar leent zich prima, om tot op zelfs het oude hout te snoeien. Wil je echt een keer rigoureus terugsnoeien dan kun je dit het beste om de 2 á 3 jaar doen. De haagvorm behoudt je door in juni na de eerste bloei te snoeien en in september na de tweede bloei. Zo houdt je deze laurierhaag gezond en mooi in vorm.
Aanschaf
De Laurier Otto Luyken kun je gemakkelijk online bestellen net als veel andere groene kamerplanten, boompjes, cactussen en boeketten bij een specialist zoals www.boompjevoorthuis.nl
Bron: Vrije sector wonen