Boomverzorging in het voorjaar

Het voorjaar is weer begonnen. De temperatuur is langzaam aan het stijgen en de blaadjes van de bomen komen langzaam weer tevoorschijn. Dat betekent dat alle bomen en planten weer in de knoppen staan en langzaam uitschieten. Mooi gekleurde bloesem en groene bomen vormen het straatbeeld. Tijd om ook weer in de tuin aan de slag te gaan, zodat met de juiste boomverzorging deze bomen het hele jaar er weer mooi verzorgd uitzien.

Bomen snoeien

De beste tijd voor het snoeien van de bomen, is afhankelijk van de soort boom. Zo kun je knotbomen het beste snoeien voordat het voorjaar begint. Je snoeit de takken helemaal weg tot aan de knot. In deze periode zitten er geen bladeren aan de takken en heb je dus het beste zicht op wat je aan het doen bent. In het voorjaar kan de boom weer mooi uitschieten met mooie groene takken. Ook de leibomen kun je het beste snoeien voordat de lente begint. De boomstructuur is dan erg duidelijk te zien. Snelgroeiende leibomen kunnen in de zomer nog een keer gesnoeid worden om de vorm van de boom te behouden. Ook het snoeien van fruitbomen is erg belangrijk. Op die manier krijg je het beste vruchtresultaat. Fruitbomen kunnen prima in het voorjaar gesnoeid worden. Je houdt de takken hiermee jong en vitaal en de nieuwe vruchten krijgen meer licht. ABC-bomen kunnen juist het beste gesnoeid worden wanneer ze in de bloei zijn. Dan voorkom je de kans op infecties en ziektes.

Bomen laten onderhouden en controleren

Boomverzorging is meer dan alleen het snoeien van de bomen. Bomen hebben onderhoud nodig. Dat kan betekenen dat je je bomen bij moet mesten of extra water moet geven. Zeker in de zomer is dat erg belangrijk. Jonge bomen, of bomen die net geplant zijn, hebben veel water nodig. Door ook de diepe wortels te bereiken, kunnen zij zich goed gaan hechten in de boom. Ook dient er voldoende voeding aanwezig te zijn om de groei van de boom te bevorderen. Daarnaast hebben de jonge bladeren en nieuwe scheuten ook voeding nodig. Door de boom te bemesten, verminder je dan ook de kans op boomziektes en plagen. Daarnaast ben je als eigenaar ook verplicht eens in de vijf jaar je boom te laten controleren door een gecertificeerde boomverzorger. Op deze manier dek je jezelf in bij de verzekering mocht er schade door jouw boom ontstaan. Daarnaast kun je deze controle prima combineren met een onderhoudsbeurt van je boom. Twee vliegen in één klap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *